Απροβίβαστο (και) στην προσβασιμότητα: Μαθητές σε αναπηρικό καροτσάκι εξαρτώνται από συμμαθητές και δασκάλους 

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Header Image

Σε όλα τα δημόσια κτήρια θα έπρεπε να επιβάλλεται η εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για σχολεία, υπέδειξε ο κ. Κωνσταντή 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να σηκώνουν στα χέρια μαθητές που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αμαξίδιο, προκειμένου να τους μεταφέρουν είτε από τη μια σχολική αίθουσα στην άλλη είτε εκτός τάξης, με δεκάδες δημόσια σχολεία να μην είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Πρόκειται για μια από τις πλέον σοβαρές κτηριακές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι σύγχρονες κατά τα άλλα σχολικές μονάδες στη χώρα μας. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Παιδείας στον τόπο μας είναι οι ανεπαρκείς κτηριολογικές εγκαταστάσεις, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, την ίδια στιγμή που, από πλευράς ΠΟΕΔ, επαναφέρουν το αίτημα για έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας των σχολικών μονάδων, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).


Από το 1999

Σε δηλώσεις του στον «Π», ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, υπέδειξε ότι σε όλα τα δημόσια κτήρια θα έπρεπε να επιβάλλεται η εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σχολεία και για χώρους που συχνάζουν για αρκετές ώρες της ημέρας εκατοντάδες παιδιά. Ερωτηθείς κατά πόσο γίνονται έλεγχοι, γενικά, σε σχολικές μονάδες, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει θεσμοθετημένα και σε τακτική βάση, σημειώνοντας ότι η τελευταία φορά που το ΕΤΕΚ συμμετείχε σε οργανωμένο έλεγχο σχολικών κτηρίων ήταν το 1999, την περίοδο των σεισμών στην Αθήνα.


Ανεπαρκές το κονδύλι 

Μιλώντας για την κακή κτηριολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σημαντικός αριθμός των σχολικών κτηρίων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε στον «Π» ότι τρία χρόνια τώρα σε επισκέψεις της Επιτροπής Παιδείας δεν έχουν εντοπίσει σχολείο που να μην έχει κτηριολογικό πρόβλημα. «Είτε δεν είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ είτε δεν έχουν αίθουσες πολλαπλής χρήσης είτε είναι ετοιμόρροπα, δύσκολα βρίσκεις σχολείο που να μην χρειάζεται αναβάθμιση», είπε ο βουλευτής για να προσθέσει ότι «έχουμε σχολεία-μαμούθ, σχολεία που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς και αθλητικούς χώρους και άλλες εγκαταστάσεις εντός των σχολείων που επίσης βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, δυστυχώς, το κονδύλι που αφορά την ανέγερση νέων σχολείων ή τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υφιστάμενων είναι εντελώς ανεπαρκές». Για μαθητές ΑμεΑ, μάλιστα, τόνισε ότι δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που φτάνουν κοντά τους για μαθητές που πρέπει συμμαθητές τους ή εκπαιδευτικοί να τους σηκώσουν στα χέρια για να κατεβούν-ανεβούν σκαλιά ή παιδιά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αμφιθέατρο ή άλλους χώρους του σχολείου, όπως γήπεδα κ.λπ. 


Πιστοποιητικό καταλληλότητας 

Επί του θέματος μίλησε στον «Π» και η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, εκφράζοντας με έντονο τρόπο την πεποίθηση ότι «δεν γίνεται, δεν είναι αποδεκτό, εν έτει 2025 παιδιά, εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων να περνούν καθημερινά τόσο χρόνο σε χώρους που δεν έχουν ελεγχθεί από ειδικούς, άτομα που έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν αν κρίνουν αν αυτοί οι χώροι είναι κατάλληλοι, για να φιλοξενούν παιδιά. Από τα πιο μικρα-εμφανή προβλήματα, μέχρι ηλεκτρομηχανολογικά και άλλα ζητήματα που δεν γνωρίζουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί, και δεν είναι και δουλειά μας να τα ξέρουμε». Ακόμη η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε σε σχολικές μονάδες, στις οποίες λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων έχουν κληθεί ειδικοί για να πουν τη γνώμη τους αναφορικά με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι Σχολικές Εφορείες και το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο «δεν βλέπουμε να προχωρά το θέμα, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται. Είναι θέμα ασφάλειας των εκπαιδευτικών και των παιδιών και λυπάμαι που το λέω αλλά, ενώ το πρόβλημα που υπάρχει είναι γνωστό, δεν λαμβάνονται μέτρα». «Η Εκπαίδευση δεν είναι μόνο θέμα ύλης και αναλυτικών προγραμμάτων, είναι και θέμα των κτηρίων στις οποίες στεγάζεται ένα σχολείο. Είναι πολύ διαφορετικό το κλίμα σε ένα σχολείο που είναι αναβαθμισμένο κτηριολογικά, δεν κινδυνεύει να πέσει πάνω στους μαθητές, είναι προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά, έχει χώρους να αθληθούν, υπάρχει αίθουσα πολλαπλής χρήσεως και δεν γίνονται εκδηλώσεις σε γήπεδα από ό,τι σε ένα σχολείο που δεν υπάρχουν όλα αυτά», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play